Een ogenblik geduld a.u.b.

Bevolking (en meer) op de kaart

door Michel Zuierveld

Waar wonen de 75-plussers in Purmerend? Waar zijn veel huurwoningen? Waar staan veel dure woningen? Deze en andere vragen kan je beantwoorden met de regiomonitor.

In de regiomonitor kan je zelf thematische kaarten maken met een set basisgegevens voor meerdere jaren. Waar wonen bijvoorbeeld relatief veel basisschoolkinderen (4 t/m 11 jaar) in Purmerend? En verplaatsen deze concentraties zich? In de kaart is dit voorbeeld uitgewerkt.

Concentraties basisschoolkinderen in Purmerend, 2010 en 2014

Deze kaart geeft de straten en buurten weer waar relatief veel basisschoolkinderen wonen in 2014 (rood) en in 2010 (grijs).

In Weidevenne wonen duidelijk veel basisschoolkinderen. In Purmer-Zuid zijn tussen 2010 en 2014 bijna alle concentraties basisschoolkinderen verdwenen. Maar ook in Weidevenne neemt het aantal concentraties af. In Wheermolen daarentegen zijn in 2014 twee nieuwe concentraties ontstaan.

Deze informatie kan je gebruiken als je je bezighoudt met de planning van basischolen. Of met het verkeersveilig maken van fietsroutes voor kinderen.

De monitor bevat gegevens voor elk jaar van 2010 tot en met 2015. Je kunt kaarten maken voor de hele regio, maar ook voor de deelnemende gemeenten afzonderlijk. Zo kun je Purmerend bijvoorbeeld met Amsterdam of Zaanstad vergelijken. De overige deelnemende gemeenten zijn Almere, Amstelveen, Diemen, Haarlem en Haarlemmermeer. De volgende gegevens zijn opgenomen in de monitor: leeftijd, etniciteit, huishoudentype, werkloosheid, bijstand, woningeigendom, bouwperiode woningen en de waarde van woningen.

Je kunt zelf aan de slag op http://regio-monitor.nl/.