Een ogenblik geduld a.u.b.

De schatkist van de basisregistraties opent

door Michel Zuierveld

Niet iedereen weet het, maar in onze gemeente vult zich een schatkist vol aan prachtige informatie. We registreerden van oudsher alle inwoners, maar nu registreren we ook alle gebouwen, bushaltepalen, monumenten, huiseigenaren en nog veel meer. Binnenkort hebben we zelfs een basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) waarin elke vierkante centimeter van Purmerend en de Beemster in kaart is gebracht. Van onder tot boven!

Het Rijk zegt: “Goede gegevens zijn een essentiële grondstof voor de vele taken van de overheid.” Als de brandweer een melding krijgt, kijken ze in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen om te weten naar wat voor pand ze rijden. De gemeente heeft er een dagtaak aan om de basisregistraties te vullen en te onderhouden. En dat gaat goed.

Maar volgens Herman Jan Frieling en Saskia Hofstede van gemeente Purmerend maken we nog veel te weinig gebruik van de informatie. Ze hebben daarom een interactieve workshop gemaakt. De workshop wordt zo goed ontvangen, dat ze gevraagd worden voor verschillende congressen. De deelnemers krijgen een set met dozen, en elke doos staat voor één basisregistratie. Aan de hand van een opdracht halen de deelnemers informatie uit de dozen, en verbinden ze met touw aan elkaar.
GIS Magazine noemt onze workshop "Een gouden idee. Géén discussies over techniek, firewalls, afdelingsmuren en tegenstrubbelende collega's, maar helder nadenken over wat wenselijk en nodig is, zonder dat er een wirwar van mogelijkheden ontstaat."