Een ogenblik geduld a.u.b.

Purmerend in de regio

door Michel Zuierveld

In Purmerend, maar ook elders, is momenteel discussie gaande over het mogelijke samenwerkingsverbanden met andere gemeenten. Ter ondersteuning hiervan heeft B&I in opdracht van de afdeling SO een aantal gegevens over Purmerend op een rij gezet. Gekeken is naar bevolking, woningvoorraad, werkgelegenheid, voorzieningen en binding aan Purmerend. Welke positie neemt Purmerend in in de regio Zaanstreek/Waterland? En welke in de Metropool Amsterdam? Hoe verhouden de gemeenten zich tot elkaar?

Relatie met Zaanstad beperkt
Binnen de regio Zaanstreek-Waterland is Purmerend na Zaanstad de grootste stad. Purmerend heeft binnen deze regio een aandeel van circa een kwart voor wat betreft bevolking, woningen en werkgelegenheid. De uitwisseling met Zaanstad is beperkt, zowel qua werkgelegenheid, verhuisbewegingen als winkelen. Purmerenders verhuizen niet naar de Zaanstreek, Zaankanters winkelen nauwelijks in Purmerend. Beemster is sterk gericht op Purmerend voor wat betreft werk, winkelen en het gebruik van voorzieningen.

Amsterdam en omgeving belangrijk voor werkgelegenheid
Purmerend is een kleine speler in de metropoolregio Amsterdam. Voor werkgelegenheid voor Purmerenders is de regio van groot belang, met name Amsterdam en omgeving. Purmerenders wonen graag in Purmerend. Door familie, vriendenkring  en vrijetijdbesteding voelen inwoners zich verbonden met Purmerend.

De achterliggende cijfers zijn te vinden in Factsheet Purmerend in de Regio, augustus 2015.

http://www.purmerend.nl/content/alle-rapporten