Een ogenblik geduld a.u.b.

Resultaten Omnibusenquête 2015

door Michel Zuierveld

De mening over Purmerend als woonplaats is onverminderd positief. Dat geldt ook voor de leefbaarheid van de eigen buurt. De meeste Purmerenders blijven graag in Purmerend wonen. Dit zijn enkele uitkomsten van de Omnibusenquête die in april van dit jaar is gehouden.

De Omnibusenquête wordt eens in de twee jaar gehouden onder de leden van het internetpanel. Deze keer namen ruim 1.800 Purmerenders de moeite om de uitgebreide vragenlijst over allerlei verschillende onderwerpen in te vullen, zoals veiligheid, leefbaarheid en werkgelegenheid. Vragen over de veranderingen op het gebied van zorg, jeugd, cultuur en sport ontbraken vooralsnog. Hierover volgt een aparte enquête in het najaar.

Gevoel van veiligheid in eigen buurt licht gestegen
Uit de cijfers blijkt dat Purmerenders zich ’s avonds in de eigen buurt iets veiliger voelen. In 2013 gaf men hiervoor het rapportcijfer 7,3. Nu is dat licht gestegen naar een 7,5. Het aantal inwoners dat zich inzet voor de veiligheid is ook toegenomen. Zo is het percentage dat deelneemt aan Burgernet gestegen van 27 naar 38%.

Meer cijfers
De gemeentelijke dienstverlening wordt gewaardeerd met een 6,9. Dat was eerst een 6,7.
Het cijfer is hoger als gevraagd wordt het laatste contact met de gemeente. Dan geven inwoners voor een bezoek aan het stadhuis een 7,5. Purmerenders oordelen zeer positief over het functioneren van de milieustraat: een 8.0.

Over het onderhoud aan bankjes en afvalbakken zijn inwoners minder tevreden. In 2013 gaf men hiervoor nog een 6,3 en nu een 5,9. Aan de kwaliteit van de binnenstad geeft het panel een 6,9. De Purmerender is zeer positief over het busvervoer naar Amsterdam (8.1). Het busvervoer binnen Purmerend krijgt een lager cijfer, namelijk een 6,3.

Omnibusenquête 2015
Dit is slechts een selectie van de resultaten. Alle uitkomsten van de Omnibusenquête 2015 zijn te vinden op www.purmerend.nl/stadsgegevens.